Jak dobrać odpowiednie panele do kuchennych wnętrz?

panele podłogowe w kuchni

Materiał zastosowany do wykończenia podłogi powinien być nie tylko estetyczny i trwały, ale również dobrze dostosowany do specyfiki pomieszczenia, w którym zostanie ułożony. Wśród rozwiązań, które są wybierane coraz częściej w miejscach, gdzie występuje podwyższone ryzyko kontaktu z wodą i wilgocią, a także różnego rodzaju zanieczyszczeniami zwiększa się popularność paneli do kuchni. Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku należy zadbać o to, by ich rodzaj odpowiadał potrzebom wynikającym z charakteru i sposobu wykorzystywania tej przestrzeni. Przekonajmy się, jakie panele warto kupić w tym przypadku

Jakie są wymagania wobec podłóg kuchennych?

Nowoczesne kuchnie to coraz częściej połączenie przestrzeni przeznaczonej do przygotowywania posiłków z jadalnią oraz pokojem dziennym. Rodzaj wybranego materiału posadzkowego będzie więc wpływał na estetykę najbardziej reprezentacyjnej, a jednocześnie najintensywniej wykorzystywanej części mieszkania lub domu. Do wykończenia podłogi niezbędne więc będą nie tylko panele o atrakcyjnym wyglądzie, ale również takie, które wykażą się zwiększoną odpornością na ścieranie oraz dobrze zniosą kontakt z wilgocią. W przeciwieństwie do łazienek chodzi tu jednak nie tyle o możliwe zachlapania, ile raczej o nieodzowne dość częste mycie i sprzątanie podłogi, która brudzi się często wskutek gotowania np. pryskania tłuszczu, a także w wyniku rozlewania używanych produktów żywnościowych.

Jakie panele wybierać do kuchni?

Najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o panele do kuchni, okażą się panele laminowane z brzegami zabezpieczonymi przed działaniem wody lub trwalsze od nich panele winylowe. Ponieważ są one wykonane w całości z tworzywa sztucznego, mogą być bez obaw myte z użyciem wody. Nawet większe plamy nie spowodują ich odbarwienia ani nie zmienią własności użytkowych. Będzie to o tyle łatwe, że oferta wyrobów tego rodzaju jest niezwykle szeroka i łatwo dobrać pasującą do wystroju fakturę i kolorystykę.